Goedkoop Bellen

Je oude telefoon is ‘goud’ waard

Deel artikel

Wereldwijn zijn er meer mobiele telefoons dan mensen, maar wist je dat er maar 1 tot 3 procent van deze smartphones worden gerecycled. In je oude telefoon zit goud, er zit zelfs meer goud in deze telefoontjes dan er uit ruwe erts te halen valt. De hoeveelheid afgedankte producten met een batterij of stekker, ook wel e-waste genoemd, neemt snel toe. Vooral telefoons maken een groot deel uit van deze afvalberg. Vele mensen leggen hun oude smartphone in de la, in plaats van dat hij gerecycleerd wordt. Hierdoor liggen bij vele mensen oude telefoons in een vergeten laatje, dat dus eigenlijk ook vol zit met zeldzame metalen waaronder goud. En dat terwijl we wel massaal lege flessen in de glasbak weggooien of inleveren voor statiegeld, eveneens als dat we batterijen scheiden en weggooien in een juiste afvalbak. E-waste zijn alle soorten elektrisch en elektronisch afval, hier vallen heel veel verschillende producten onder zoals onder andere koelkasten en computers. In 2016 was er ontzettend veel e-waste, een duizelingwekkende 44,7 miljoen ton werd gegenereerd. 4,7 miljoen ton e-waste is het gewicht van ongeveer 4.500 keer de Eiffeltoren.

Grote getallen

Wanneer de waarde van alle weggegooide grondstoffen in geld wordt uitgedrukt, dan spreken we over erg grote getallen. In 2016 kwam dit namelijk neer op zo’n 55 miljard euro. Daarbij komt dan nog eens kijken dat slechts 20 procent van alle e-waste was gedocumenteerd, ondanks de rijke voorraden van palladium, platina, koper, zilver, goud en alle andere waardevolle terugwinbare stoffen en materialen die een telefoon bevat. Dit betekend dus eigenlijk dat iedere smartphone een kleine goudmijn is, het is daarom dus ook zonde om dat ongebruikt te laten. Het is altijd goed om de aarde een klein beetje te helpen, gebruik daarom jouw mobiele telefoon zo lang mogelijk. Wanneer hij niet meer te maken is, dan is het verstandig om hem in te leveren bij een bedrijf die ervoor zorgt dat de kostbare materialen en componenten verantwoord worden teruggewonnen of gerecycled, zo kun je in sommige gevallen zelfs goede doelen helpen. Het is tenslotte zonde om al die ongebruikte afgedankte mobiele telefoons te laten liggen in een la, het zijn complexe apparaten met allerlei scheikundige elementen en waardevolle materialen. Wat ook erg bijzonder is dat een Japans bedrijf dat gespecialiseerd is in het recyclen van metalen per maand zo’n 300 kilogram goud uit afval haalt, dit wordt gewonnen uit e-waste. Die 300 kilogram goud is van grote waarde van meer dan zes miljoen dollar.

Gerelateerd nieuws

Google Nexus 7

De nieuwe 32 GB versie van Google’s Nexus 7 zou maar liefst 250 dollar gaan kosten. Dit blijkt uit gelekte informatie over de prijzen van