Het gebeurd heel erg veel tegenwoordig. Even snel een appje versturen, een telefoontje opnemen of andere kleine dingen. Toch is het zéér zeker niet aan te raden. Naast dat er een hoge boete aanhangt, brengt u ook uzelf en vele andere verkeersdeelnemers in gevaar. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Er zijn tegenwoordig vele manieren om uw telefoon minder te gebruiken. Denk hierbij aan apps die uw telefoon blokkeren wanneer u in de auto zit, of handsfree sets.
Veiligheidsrisico’s
Ondanks dat er hoge boetes kleven aan het feit dat u met uw telefoon bezig bent in de auto is het natuurlijk ook een schande dat u anderen in gevaar brengt. U bent tegenwoordig al snel afgeleid en denkt al helemaal niet meer aan het verkeer. Tegenwoordig kunt u vele auto-apps downloaden die u helpen om uw telefoon los te laten tijdens het rijden. Het maakt het verkeer stukken veiliger en hiermee ook beter. Ook zijn er tegenwoordig Car-Kits. Dit is een systeem waar u uw telefoon verbindt met een bluetooth-apparaat in uw auto waardoor u kunt opnemen wanneer u wordt gebeld. Daarnaast kunt u uw telefoon in een houder doen waardoor deze blijft zitten en u de telefoon gemakkelijk kunt bedienen zonder dat u de telefoon vastheeft. Ook dit vermindert het risico op ongelukken binnen het verkeer.
Boetes
De boete voor het telefoneren in de auto is tegenwoordig wel €230,-. Veel geld, vindt u niet? De politie kan u tegenwoordig al bekeuren wanneer u de telefoon al in uw hand heeft. Vroeger was hier onduidelijkheid over, maar tegenwoordig trekt de politie een rechte lijn en wordt u al bekeurd wanneer u de telefoon alleen al vast houdt. Daarom is het verstandig dat u niet in de verleiding komt om een telefoon te gaan gebruiken in de auto en de telefoon gewoon in uw zak of tas bewaard.
Handsfree bellen
Wanneer u voor uw werk toch constant bereikbaar moet zijn is een handsfree set erg handig. U kunt uw telefoon opnemen met een ander apparaatje en u kunt gewoon bellen met de andere kant. Echter blijkt het uit onderzoek even gevaarlijk te zijn wanneer u belt achter het stuur. U bent dan niet met de weg bezig en reageert dus niet alert op de gebeurtenissen. Het is wettelijk wel toegestaan om te bellen met een handsfree set, maar kijk wel goed uit!
Wel of niet bellen?
Iedereen heeft wel eens een telefoontje binnen gekregen dat echt opgepakt moest worden. Ondanks dat het niet veilig was gebeurde het toch. Echter is het verstandig om indien mogelijk de auto even aan de kant te zetten en dan het belletje te plegen. Wanneer u toch oppakt is het handig om rekening te houden met verschillende aspecten. Denk hierbij aan de drukte op de weg, duur van het gesprek en of het gesprek zwaar of luchtig is. Het is natuurlijk altijd aan te raden aan iedereen om niet te bellen wanneer u een gemotoriseerd voertuig bestuurd. Het neemt teveel risico’s met zich mee en het is zeker niet verstandig.