Locatie meesturen bij bellen naar alarmnummers

Deel artikel

Eind januari 2018 is bekend gemaakt dat Nederlanders later in dit jaar hun locatie kunnen meesturen wanneer zij hulpdiensten bellen. Momenteel is de benodigde techniek hiervoor helaas nog niet in Nederland ingevoerd waardoor wij even zullen moeten wachten. Dit nieuws werd onlangs bekend gemaakt in een brief van minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Hierin stond tevens dat de techniek Advanced Mobile Location (AML) dit jaar opgeleverd moet worden. Grapperhaus schreef dat het de bedoeling is dat het dit jaar nog mogelijk wordt om automatisch de locatie mee te sturen naar alarmnummers. Deze ALM techniek met de bijbehorende functie werkt op dit moment in een paar landen waaronder België, Estland en Zweden. Apple gaat deze mogelijkheid toevoegen aan de volgende versie van het besturingssysteem iOS 11.3.

Nieuwe app rond einde 2018 voor noodgevallen

De European Emergency Numbers Association (EENA) verzocht Apple in augustus 2017 om zo’n speciale noodfunctie aan iPhones toe te voegen. Volgens de EENA kunnen hulpdiensten van alarmnummers de locatie van een beller soms al zelf te achterhalen, vaak werkt dit te traag. Dit zorgt ervoor dat de beller zelf de huidige locatie nog altijd moet doorgeven. Naast de invoering van AML wordt er ook nog eens gewerkt aan het invoeren van een 112-app. Hier kun je dan naast locatiegegevens ook andere informatie meesturen als ‘contactpersoon’, deze app zal dit jaar verschijnen in de Google Play store en de Apple Store.

112 app voor noodgevallen met nauwkeurige locatie

De 112-app is in de Play Store uitgebracht en moet een locatiehulp zijn in noodgevallen. Deze app deelt je locatie namelijk direct in noodsituaties met het meldpunt, dat is veel nauwkeuriger dan de manier hoe nu de locatie bepaald wordt. De 112 app heeft als functie dat de coördinaten van je locatie direct worden gedeeld met de meldkamer van de gebelde hulpdiensten. De positie van de beller wordt wel gelokaliseerd maar de techniek van deze uitgebrachte app werkt vele malen sneller en nauwkeuriger. Veel mensen die niet bekend zijn met de omgeving of zich juist midden op plaatsen bevinden waar geen straatnaambordjes hangen kan de app een uitkomst zijn. Het idee van de app is ontstaan in 2014 toen een bedenker van de app getuige was van een flink ongeval in een bos, zo meldt de Limburger. Hij belde het noodnummer 112 maar wist niet waar hij zich bevond.

Minder snel bellen in noodgevallen

Door deze app te gebruiken wordt er verwacht dat er sneller hulpdiensten bij het ongeval kunnen plaatsen doordat de app een erg exacte locatie sturen. Dit was eerder niet het geval omdat mensen moeten bellen naar het noodnummer en tijdens een telefoongesprek een straatnaam + nummer moeten doorgeven. Door de omstandigheden tijdens een ongeval kan dit vaak verkeerd worden doorgegeven of de persoon aan de telefoon weet niet waar zij zich bevindt. Daarom is deze 112 app een ware uitvinding om op deze manier bij het maken van een melding automatisch de nauwkeurige locatie door te sturen. Daarom is het zeker een aanrader om de 112 app te installeren, hierbij heeft u altijd een nauwkeurige locatie waar de alarmcentrale ook veel aan heeft! Deze app heeft zeker een win-win situatie.

 

Gerelateerd nieuws

Google Nexus 7

De nieuwe 32 GB versie van Google’s Nexus 7 zou maar liefst 250 dollar gaan kosten. Dit blijkt uit gelekte informatie over de prijzen van