Goedkoop Bellen

Je smartphone opladen: waar moet je op letten?

Deel artikel

Smartphones zijn één van de meest gebruikte en soms zelfs misbruikte persoonlijke gadgets van deze generatie. De meeste smartphone gebruikers zijn daarom ook altijd wel op zoek naar een langere levensduur van de batterij.

Vooral de levensduur van de batterij maximaliseren is daarbij een belangrijk aandachtspunt geworden. Zeker omdat iedereen wel weet dat de batterijcapaciteit helaas onvermijdelijk met de leeftijd ervan afneemt. Er zijn echter een aantal dingen die je kunt doen om de levensduur van jouw mobiele telefoon batterij te verlengen. Dat kan onder meer via de volgende nuttige tips.

Laad je smartphone niet te lang op

Stop direct met het urenlang opladen van jouw smartphone, aangezien dit tot oververhitting kan leiden. Onthoud ook altijd goed dat je de stekker uit het stopcontact haalt zodra jouw mobieltje is opgeladen. 

Het is immers een bijzonder hardnekkige batterij mythe dat je af en toe jouw smartphone volledig moet ontladen en opladen om zo het ‘batterij geheugen’ te wissen. Dit was heel vroeger misschien zo bij de loodzuur cellen, maar het is absoluut desastreus voor de moderne lithium-ion batterijen.

Het gedeeltelijk opladen is prima voor deze lithium-ion batterijen. Houd het opladen van jouw telefoon daarom het liefst binnen het bereik van 30% tot 80%, want dat zal de levensduur van je batterij op de lange termijn verbeteren.

Het gebruik van een powerbank

Het is geen geheim dat ons leven tegenwoordig onlosmakelijk met onze smartphone verbonden is. We maken ons daarbij vaak zorgen over een telefoon die met haar laatste batterijlading bijna op zwart gaat. Want je wilt uiteraard al jouw uiterst belangrijke e-mails, telefoontjes of berichten echt wel beantwoorden.

Dit is precies de reden voor de groeiende populariteit van powerbanks. Een powerbank staat gelijk aan een extra batterijpakket. Het laadt jouw apparaat onderweg niet alleen handig op, maar is ook onmisbaar wanneer er geen stopcontacten beschikbaar zijn. En een bedrukte powerbank met een leuke spreuk of afbeelding maakt er bij een aantrekkelijk ontwerp bovendien een design statement van.

Als je maar weinig tijd hebt om jouw smartphone op te laden. Dan is het beste advies om dit te doen door de telefoon op de ‘vliegtuigmodus’ stand te zetten. Op deze manier wordt de activiteit van het apparaat geminimaliseerd, zodat de batterij meer energie kan opslaan.

Vermijd een parasitaire belasting

Een ander belangrijk aandachtspunt is de zogenaamde ‘parasitaire belasting’. Dit gebeurt wanneer de batterij tijdens het opladen aanzienlijk leeg raakt, bijvoorbeeld door gelijktijdig een video te kijken of tijdens het opladen te gamen.

Deze parasitaire belastingen zijn zeer slecht voor een smartphone batterij omdat ze de laadcyclus verstoren. De beste manier om dit soort belastingen te voorkomen, is door jouw gadget tijdens het opladen uit te schakelen. Maar omdat dat niet echt realistisch is, laat het dan gewoon zo inactief mogelijk tijdens het opladen zijn.

Laat je oplader niet in het stopcontact zitten

Opladers blijven altijd zeer kleine hoeveelheden stroom ontvangen, zelfs als de telefoon niet is aangesloten. Dit zie je niet echt op jouw elektriciteitsrekening terug, maar de transformator van de oplader warmt er wel geleidelijk mee op. Deze gebeurtenis kan zelfs brand veroorzaken als de oplader kortsluiting veroorzaakt. Om deze reden is het  echt veel veiliger om zo’n oplader na het opladen van jouw smartphone los te koppelen.

Laad jouw telefoon niet op terwijl je slaapt

Het mag duidelijk zijn dat wij dit bijna allemaal doen. Want de beste tijd om een mobiele telefoon op te laden is wanneer we slapen. Desalniettemin laten wij onze smartphone, die normaliter in maximaal 2 uur oplaadt, uren aan de stroom staan. Dit is echter een gewoonte die de laadcyclus van de batterij ernstig kan beschadigen. ‘s Nachts je telefoon opladen kan ook tot een gevaarlijke oververhitting van de smartphone leiden. Iets wat in sommige gevallen gevaarlijke situaties veroorzaakt, als we niet onmiddellijk ingrijpen.

Je laadt jouw smartphone waarschijnlijk elke dag op. Als jij deze op de juiste manier oplaadt en rekening met deze tips houdt, slijt je batterij minder en gaat je toestel langer mee.

Gerelateerd nieuws

Google Nexus 7

De nieuwe 32 GB versie van Google’s Nexus 7 zou maar liefst 250 dollar gaan kosten. Dit blijkt uit gelekte informatie over de prijzen van