De mobiele telefoon word ook wel een mobieltje genoemd. In de jaren 50 begon de opzet van een netwerk van ‘mobilofoons’. Deze waren alleen te gebruiken door bepaalde groepen. U moest een gesprek aanvragen bij een telefoniste. U kon niet tegelijk praten en luisteren. Dus elke keer als je had gezegd wat je wou zeggen, zei je ‘over!’. De telefoniste die meeluisterde schakelde dan de centrale verbinding om. Hier een tijdlijn van de middelen die de mobiele telefoon tot zijn beschikking had van 1996 tot heden.
1996: alleen spraakcommunicatie.
in 1998 kwam daar de trilfunctie bij.
in 2003 was er bluetooth, internet, de sms-functie en fotografie/video opname mogelijk.
2004 is het jaar waar extra gegevens en EDGE toegevoegd werden.
in 2005 kwam er wifi, televisie en gps-ontvangst.
in 2007 kwam de touchscreen voor het eerst uit.
vanaf 2011 kon je 4G gebruiken.
2018: je telefoon openen doormiddel van je vingerafdruk, stem of zelfs je gezicht.
Nieuwe releases
IPhone X. Bevat Face ID (gezichtsherkenning). De IPhone X is waterbestendig en heeft een erg goede camera aan de voorkant en de achterkant. Ook kan je de IPhone X draadloos opladen. De prijs van deze IPhone ligt wel ontzettend hoog, maar de kwaliteit in dan ook top.
Sony Xperia XA2. Heeft een vingerafdrukscanner aan de achterkant, de batterij kan lang mee en heeft 32 GB aan opslag.
Sony Xperia XA2 Ultra. Heeft de grootste accu van een Sony toestel ooit, zeer goede voor(camera) en ook een vingerafdrukscanner aan de achterkant van het toestel.
Nokia 6 (2018). De Nokia 6 komt oorspronkelijk uit 2017, maar nu is de Nokia 6 verbeterd. De Nokia 6 van 2018 bied maandelijkse beveiligingsupdates, vingerafdruk aan de achterkant en een verbeterde camera aan.
Asus Zenfone 5Z. Heeft een bijna randloos scherm, een krachtige processor en een goede camera. Een minpuntje is dat de software wel erg druk is.
Mobieltjes en ouderen
Sommige ouderen van nu willen niks van een mobieltje weten. Een gedeelte ook wel. Tegenwoordig zijn er ‘seniorentelefoons’ te koop. Vaak word gedacht dat de ouderen moeite hebben met touchscreens en kleine letters en schermpjes. Bij de seniorentelefoons kan het geluid harder dan op de normale mobiele telefoon. En voor het opladen heeft u geen stekkertje nodig, maar u zet uw toestel op een oplaadstation. Maar uit onderzoek blijkt dat ook de ouderen een ‘gewone’ smartphone willen! Ook zij willen FaceTimen en WhatsAppjes kunnen versturen naar hun (klein)kinderen. Dus: misschien lopen de ouderen binnenkort ook met de nieuwste IPhones rond. In het tv-programma ‘De wereld rond met 80-jarigen’ ontdekken de ouderen ontzettend veel nieuwe dingen met behulp van een aantal jongeren. En natuurlijk is een belangrijk onderdeel ook Social Media en.. mobieltjes.